Højdramatisk aften og morgen hos fiskeørneparret i Gribskov Skov
Skrevet af Luise Ekberg 25.07.2017
Jeg havde siddet og kigget på webcamet hos fiskeørnene, og alt åndede fred og idyl! Ungerne er nu så store, at de flyver fra reden sidst i denne uge. Begge unger sad i reden, hunnen holdt øje fra toppen af webcamet, så jeg gik i gang med andre gøremål.
Ganske kort tid efter bliver jeg som redekoordinator ringet op af en, som på Facebook havde læst, at den ene fiskeørneunge var blevet angrebet af en rovfugl, og nu var der kun én unge i reden.
Jeg skyndte mig straks at kigge efter og kunne konstatere, at det var sandt! Kl. var 21.06, og det var ved at blive mørkt!
Per Ekberg og jeg besluttede derfor meget hurtigt at køre ud til reden for at se, om vi kunne finde ungen som ikke længere var i reden. Den kunne jo ligge nedenfor og have søgt ly og havde brug for hjælp, eller måske kunne vi blot konstatere, at den var død og plukket!
Jeg kontaktede Naturstyrelsens skovfoged Ole Andersen, som også kom og deltog i eftersøgningen.
Da vi kom derud virkede alt helt stille og roligt og normalt – hunnen sad som vanligt på kameraet og holdt vagt, og alt var stille.
Hunnen begyndte at advare, da vi kom – vi gik hurtigt ind under og rundt om redetræet og fandt intet – vi kikkede op i grangrenene, for ungen kunne jo også være havnet der, men der var intet at se, og den tilbageværende unge var dækket helt af.
For ikke at forstyrre for længe, og samtidigt var det også ved at være for mørkt, besluttede vi at vente med yderligere eftersøgning til næste dag.
Da vi kom hjem, blev vi klar over, at den angrebne unge sad neden for reden, man kunne af og til ane den til venstre for reden på en gren, når man kiggede på webcamet. Mange spekulationer om, hvorvidt den kunne lave flyveøvelser der, kunne blive fodret der af de gamle fugle eller kunne komme op i reden igen, begyndte.
Tirsdag morgen kunne man på grund af dagslyset bedre se ungen og den virkede umiddelbart frisk og stod ind i mellem og lavede flyveøvelser på grenen. Men på webcam kan man jo ikke se ret meget af omgivelserne og forældrefuglenes reaktioner, så efter nogen tids webcam-observation besluttede vi at tage ud i skoven for at kunne følge med i, hvad der foregik uden for reden. Det var jo bl.a. vigtigt at vide om den blev fodret, hvor den sad og hvad de gamle fugle gjorde.
Miraklet skete mens vi kørte derud
Da vi kom ud til reden og i teleskop kiggede op til reden, kunne vi se to fiskeørneunger i reden!!! Var det sandt? Hvad var der sket, mens vi kørte?
Hunnen sad som vanligt på toppen af webcamet og holdt vagt og hannen sad i toppen af en høj gran Nordøst for reden – et nyt sted han har fundet, hvor han har godt overblik over situationen.
Senere har vi sammen med Naturstyrelsen set forløbet igennem på streamingen og det viser sig, at det er en ung duehøg 2K, som har forsøgt sig med fiskeørneungen. Duehøgen har åbenbart også været for uerfaren til at kunne slå ungen effektivt og de gamle fiskeørne var hurtigt over den. Men det er ikke helt usædvanligt at duehøge lykkes med at slå større rovfugleunger ud af reden og for derefter at plukke dem på jorden.
Naturstyrelsen har rettighederne til streamingen og har lavet en nyhed, hvor de har lagt videoer af forløbet – både hvor fiskeørneungen ”bliver slået” af duehøgen, hvordan de gamle fugle forsvarer deres unge og hvordan ungen finder tilbage i reden.
Fiskeørnene har været meget igennem i den korte tid, de har været i skoven i år, og det har været utroligt spændende og lærerigt at følge alle genvordighederne. Nu håber vi, at det lykkes for dem at få endnu to unger på vingerne, og så vil Gribskov siden 2012 have produceret i alt 8 unger.
Om der med tiden kan komme en egentlig bestand af fiskeørne i Nordsjælland, afhænger nok af, om vi kan sørge for egnede redemuligheder til dem - fisk, som er deres eneste fødeemne, er der formentlig rigeligt af.