Nyhed 30.05.2010, skrevet af Per Ekberg

Som tidligere omtalt har Anders Tøttrup  et Rødrygget Tornskade projekt kørende i Gribskov.
I 2009 monterede vi geo-lysloggere på 42 tornskader i Gribskov. 

Roedrygget Tornskade PerEkberg 300510Efter at have ventet i spænding i 8 måneder lykkedes det så endelig, det vi havde håbet og måske mest drømt om.
D. 10. maj skete så endelig det jeg/vi havde drømt om i 8 måneder. Jeg fandt en tornskade han med datalogger på.
Jeg ringede straks til Anders Tøttrup, og han blev selvfølgelig rigtig glad, og ville derud med det samme. Det blev dog først den følgende formiddag.
Anders Tøttrup, Mikkel Villemose og jeg mødte op på stedet kl.10.00.
Ca. 2 timer gik med at prøve at fange denne tornskade i fælder. Da det ikke lykkedes, forslog jeg at sætte 2 spejlnet op på et strategisk sted jeg havde luret.
20 minutter efter sad Tornskaden i nettet.

Den var god nok, nu sad Anders Tøttrup med tornskaden i hånden. Tornskaden blev kikket grundigt igennem for evt. skader. Geo-lysloggeren sad stadigvæk, hvor den skulle, alt så rigtig fint ud. Den blev straks klippet af, som det første vi foretog os, hvis den nu skulle smutte fra os.

Alt blev checket på tornskaden. Den havde ikke lidt det mindste overlast, alt var i skønneste orden. Selv deRoedrygget Tornskade Anders Tttrup foto PerEkberg 300510ns vægt var fin høj: 32,5 gr.
Tillige var den jo også ankommet forholdsvis tidligt til skoven, fra den lange rejse fra Afrika.
Dette tyder jo også på at den ikke har været hæmmet på den lange rejse, af geo-lysloggeren.
Der er ikke kommet så mange tornskader til skoven endnu. Faktisk var det kun tornskade nr. 2 jeg har fundet i skoven indtil nu.

Geolyslogger PerEkberg 300510En rejse til Afrika og retur til Gribskov, formentlig på ca.16.000 km. var nu fuldendt for denne tornskade han. Den sidder nu på sin gren i skoven, klar til en ny ynglesæson i skoven.


Jeg kan så yderligere tilføje at denne tornskade han, har fundet en ny kone uden geo-lyslogger. Hannen er i en  fortræffelig form. Fangede konstant skarnbasser og humlebier, som den fodrede sin nye kone med. Desuden dansede og sang han for hende. De er nu klar til en ny ynglesæson i Gribskov.
Denne tornskade havde iøvrigt valgt et nyt sted i skoven. Det var ca. 1 km. fra, hvor den ynglede sidste år.

Det var et meget glad og tilfreds hold, der vendte hjem fra skoven idag.

Nu venter vi spændt på, at høre hvad dataerne forhåbentlig kan fortælle os om tornskadens lange rejse.

Jeg kan så til sidst stadigvæk opfordre skovens caretakere til at søge efter tornskader med farveringe og  geo-lysloggere. Det kan åbenbart lade sig gøre at finde dem.

Per Ekberg Pedersen.